Np. '96 Lancia Delta HPE HF Evo 500
Modyfikacje Silnika - plany
Uszczelka pod głowicą N grupowa 1.9mm. Być może wałki z N/A
Układ Dolotowy - plany
Nowe uszczelnienia, porting, postaramy się większy IC upchnąć.
Układ Wydechowy -plany
Turbosprężarka zamówiona największa od Integrale, być może będzie hybryda.
Modyfikacje Elektroniki i Paliwa -
w trakcie: Regulator ciśnienia paliwa, walbro 255 i nowe okablowanie, program
Układ Napędowy - jest
Seria, niby szpera jest-viscodrive
Układ Hamulcowy -
Na razie zastana seria. Co dalej zobaczymy.
Modyfikacje Zawieszenia -
Fabryczne Evo 500 by Eibach, dalej zobaczymy
Modyfikacje Wnętrza i Car Audio -
Fabryczne, może coś poprawimy
Body KIT i Oświetlenie - Status
Fabryczny pakiet Evo500, planowane dokupieni do użytkowania na co dzień zderzaka Zender
Fabryczna Moc i Moment:
193KM @5500rpm i 290Nm@3400rpm
Moc i Moment Po Modyfikacjach:
Mierzymy w 260-300KM i 400-450Nm
Witajcie
Ostatnio do moich zbiorów dołączył pierwszy makaron
Auto ma dobrą historię, 1 właścicielka w niemczech jeździła nim do 2011r, potem auto odstawiono do zamkniętej hali, gdzie stało 3 lata nie ruszane. Przebieg 196kkm, auto bezwypadkowe, przez dość długi czas serwisowane w ASO. Niestety prawdopodobnie z powodu problemu z lakierem oryginalnym auto było wiele lat temu jeszcze raz pomalowane, ale okoliczności dokładnych nie udało mi się dowiedzieć. Miernik lakieru sugeruje, że na zmatowiony stary lakier nałożono nową warstwę, ale to jeszcze zbadam dokładniej w następnych tygodniach.
Niestety delta użytkowana była w nadmorskiej miejscowości, co odbiło się negatywnie na rdzy na podwoziu, które w kilku miejscach ucierpiało dość znacznie. Również fakt pozostawienia auta na 3 lata w hali z zaciągniętym ręcznym nie pozostał bez śladu, 1 koło trochę trzyma. Biorąc to wszystko pod uwagę auto zostało skierowane na lekką renowację.
Silnik, mimo że odpalał i nie kopcił, został wyjęty w PitStop'ie, zamówiłem już największe turbo od Delty HF Integrale, uszczelka N grupowa ogrubości 1.9mm Spesso, głowica pójdzie na porting i remont generalny, przyjdą nowe panewki, uszczelki, rozrząd, pompa oleju, regulowany zawór ciśnienia paliwa, nowa pompa paliwa Walbro 255 dedykowana do Integrale.
Zderzak przedni ma lekkie otarcie,rysę, pójdzie więc do naprawy i lakierowania.
Nadwozie zostało odstawione na kompletną renowację blacharską podwozia. Czy dostanie nowy lakier zadecyduję później, jak lepiej ocenią fachowcy obecny i jego potencjał.
Auto będzie służyło raczej do okazjonalnych przejażdżek, jako że ani ono nie jest najmocniejsze, ani najszybsze ani nawet najlżejsze w mojej kolekcji. Ale ma coś w sobie i na pewno dużo frajdy dostarczy mi jego budowa. Po niej będzie decyzja, czy zostaje czy ustępuje miejsca kolejnemu projektowi. Choć liczba delt w tej wersji silnikowej to tylko 2450 egzemplarzy wyprodukowanych w ogóle, ile z nich z salonu jak ta wyjechało w wersji Evo500, nie wiem, bo w latach późniejszych sprzedawano ten pakiet również jako dodatek. To auto miało go wyjeżdżając z salonu. Wahałem się, czy nie pomalować listew i zderzaków w kolor nadwozia, ale jednak oryginalnie były czarne i takimi pozostaną. Auto posiada również piękne oryginalne felgi 16" znane z poprzedniej wersji HF, fabryczne radio kasetowe ze zmieniarką w bagażniku, klimatronik i przewygodne półkubły recaro, składane elektrycznie lusterka(!) i jeszcze jakieś inne elektryczne gizmo
Docelowo nie chcę jej za bardzo dłubać, mierzę w 260-300KM mocy, aby to odpychało się adekwatnie do wyglądu a nie zostało zbyt przebudowane w stosunku do oryginału. Kilka zdjęć z zakupu, kolejne z prac będę dorzucał systematycznie: