[94 Honda Prelude BB3] D?ugi'Lude

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Re: [94 Honda Prelude BB3] Długi'Lude

Postprzez ravestation » wtorek, 26 listopada 2013, 11:13

a Ty chcesz felgi leżące jak OEM, czy bardziej wystające ?
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez Gorliś » wtorek, 26 listopada 2013, 12:25

ET musisz dobrac korzystajac z doswiadczenia innych preludziarzy. Wejdz na jakies forum i zobacz jakie sa zalecane parametry.
Ogolnie Hondy lubia wysokie ET, a przynajmniej roznej masci civici, nie dam sobie glowy uciac ze w preludzie jest tak samo. Kola mozesz troche (ale bez przesady) wypchnac do zewnatrz, jesli masz mocna glebe to ograniczeniem sa blotniki;)

Co do szerokosci felgi i opony to najlepiej dazyc do prostokatnego ksztaltu opony - za waskie opony na szerokiej feldze lub zbyt szerokie opony na waskiej feldze nie dadza dobrej trakcji.

Jesli chcesz kupowac zarowno felgi jak i opony, to zacznij od opon i pod nie dobierz felge.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Długi » wtorek, 26 listopada 2013, 15:21

Czy OEM czy bardziej wystające :? jeśli jest możliwość połączenia funkcjonalności z wyglądem to wole nie OEM ... te za bardzo są schowane w budzie i jak dla mnie średnio to wygląda. Jedyne czego jestem pewien to to że nie chce już żadnych ciężkich 17' bo to tak jakby przywiązał kotwice do samochodu i ciągnął ją za sobą
Kto jest bez winy, niech weźmie kamień i pierdolnie się nim w łeb!!
Długi
Super user

Auto: Honda Prelude

Postprzez Dziadek » wtorek, 26 listopada 2013, 16:46

to kup lekkie ;) Jak chcesz je wystawić a zewnątrz, to musisz dobrać niższą wartość ET o ilość mm o ile chcesz je wysunąć w stosunku do serii.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » wtorek, 26 listopada 2013, 20:32

Co do rozmiarów felg i opon po idz do Dziadka po poradę. On chyba doktorat z tego pisał.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Długi » wtorek, 26 listopada 2013, 21:21

No trudno Kajman :D masz mnie na głowie na sezon letni :mrgreen:
Długi
Super user

Postprzez Dziadek » wtorek, 26 listopada 2013, 21:24

No problem, zbieraj kasę :P
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » wtorek, 26 listopada 2013, 21:32

On ma chyba nas wszystkich na głowie. Ale Dziadek to konkret gość i załatwienie sprawy z nim ogólnie wychodzi na dobre. Choć w pierwszym momencie nie zawsze sam jesteś o tym przekonany. Trzeba troszkę czasu żeby to zrozumiec :lol:
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Gorliś » czwartek, 23 stycznia 2014, 09:04

To przenosze zeby admin nie mial pretensji ;)

Długi napisał(a):
GaRaż napisał(a):
Gorliś napisał(a):Eee no do h22 masz wszystkie te graty co ostatnio zgromadzilem dostepne, nawet tych samych firm.
No moze poza kolektorem dolotowym, edelbrock chyba nic nie ma do H. Ale skunk ma;)
Tylko wszystko trzeba targac z US :|

sa fajne kolektory dolotowe , lecz cena to jakies $600 , generalnie do H tez jest wszystko , lecz ceny sa wyzsze niz do B.

No mnie się marzy H23 z czapką Vtec od H22A .. nie wiem jak to wygląda z serią B ... No chyba że "K20" ale to już nie lada wydatek ... skunk do H22A widziałem ostatnio za około 400 Euro. Co niestety też nie jest małym wydatkiem. Do tego trzeba liczyć listwę (chyba że już skunk ma w zestawie). Myślę że taki setup H23A Vtec + Skunk na ssaku z dedykowaną (najlepiej lekko rozwierconą) przepustnicą + kolektor wydechowy 4-2-1 z pełnym przelotem dałby na spokojnie około 250 km bez zbędnego dmuchania. Ewentualnie zamiast Skunka dać ssązy z AtR'a ale tu jest więcej zabawy bo trzeba rozwiercać motyle pod listwę bo nie pasują wloty wtrysków.

Skunk pro jest do ogarniecia za 1300pln nowka (jakby co mam zaufanego czlowieka od sprowadzania gratow;)). Z tym ze czas oczekiwania z US bedzie dlugi, ale bardziej sie oplaca niz chocby brac z UK. Przepustnice do D,B,H sa wlasciwie zamienne, wiec wybor jest szeroki az do 70mm.
Liswty w zestawie nie ma, a nie da sie przelozuc z oryginalnego kolektora?

Co do Kserii, no to jeszcze wychodzi drogo, choc swapy widuje sie coraz czesciej. No i do Preludy to bardziej k24;)
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Długi » czwartek, 23 stycznia 2014, 13:31

Problem z listwą występuje w przypadku kolektora od ATR'a bo inaczej są rozmieszczone wtryski, ich średnica i kąt ... nie wiem jak wygląda to w przypadku skunk'a teraz na wiosnę chciałbym ogarnąć blachę bo zaczyna się robić nieciekawie .... Kumpel ode mnie z PTP ogarnia laminat

http://www.ebay.com/itm/JDM-Honda-Prelu ... 74&vxp=mtr

mam nadzieję że wyjdzie to dobrze :) natrafić na ori mugenowy jest bardzo ciężko ... a jak już się znajdzie to trzeba mieć koło 2 - 2,5k zł :( za sam przedni zderzak ... a do tego jeszcze progi i ewentualnie tylna lotka
Długi
Super user

Postprzez Gorliś » czwartek, 23 stycznia 2014, 13:56

Oby przyszedl caly! Bo to jednak kawal drogi.
A jaka jest opcja ze swiatlami, bo o ile dobrze widze to sa za taka szybka cos jak w citroenie SM?
Ogolnie ciekawy ten front. Jak zawsze w moim przypadku z mugenem, nie palam do niego od razu miloscia, ale moze to ciekawie wygladac.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Długi » czwartek, 23 stycznia 2014, 14:04

ten z E-bay'a jako wzór pokazałem .. kumpel tu w PL ma jeden z dwóch oryginalnych zderzaków jakie aktualnie znajdują się na naszym kontynencie :/ będzie robił z niego matryce pod laminat ... czekam z niecierpliwością :) Co do lamp to wszystko jest seryjne ... różnica polega na tym że przed światlami mugen zrobił taka jakby dodatkową półkę na plastikową osłonę na światła. Można je dostać w ASO bez problemu ... no może nie licząc ceny 500 zł na komplet :roll:

Ten zderzak mugena zajebiście pasuje pod przyszłe mody jeśli ktoś chce wstawić intercooler ... jest idealnie odsłonięty i dopływ powietrza jest na 100%
Długi
Super user

Postprzez Gorliś » czwartek, 23 stycznia 2014, 14:52

No to czekamy :)
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez otis » czwartek, 23 stycznia 2014, 15:32

Długi napisał(a):No mnie się marzy H23 z czapką Vtec od H22A .. nie wiem jak to wygląda z serią B ... No chyba że "K20" ale to już nie lada wydatek ... skunk do H22A widziałem ostatnio za około 400 Euro. Co niestety też nie jest małym wydatkiem. Do tego trzeba liczyć listwę (chyba że już skunk ma w zestawie). Myślę że taki setup H23A Vtec + Skunk na ssaku z dedykowaną (najlepiej lekko rozwierconą) przepustnicą + kolektor wydechowy 4-2-1 z pełnym przelotem dałby na spokojnie około 250 km bez zbędnego dmuchania. Ewentualnie zamiast Skunka dać ssązy z AtR'a ale tu jest więcej zabawy bo trzeba rozwiercać motyle pod listwę bo nie pasują wloty wtrysków.

Oj z tym "spokojnie", to mocno przesadzony optymizm :/ Bez zmiany wałków bez szans wg mnie.
otis
Rookie

Postprzez Długi » wtorek, 18 marca 2014, 19:02

Po konsultacjach z kilkoma osobami od nas z forum i po przekalkulowaniu budżetu zapadała decyzja :)
Pralka trafi w ręce Marcina z Lakmar'u i będzie robiona cała, poza komorą silnika która będzie robiona w późniejszym czasie u znajomego w Warszawie. Cel.... kolor taki:

Obrazek
Obrazek

Muszę tylko dokładnie zdobyć kod tego koloru ... z tego co się wstępnie dowiedziałem, jest to kolor z palety Nissana. Zanim odstawię Hondę do lakierowania muszę załatwić kilka drobiazgów:

Składane lusterka z wersji JDM
Sidemarkery na tylny zderzak
Wymienić szyber lub wstawić szklany z prelude Vgen
Oczyścić przedni pas który jest lżejszy od tego który mam aktualnie na stanie
Spawanie wszystkich baboli które zostawił mój poprzednik w przednim zderzaku... na szczęście mam kumpla który zajmuje się tym na codzień
Tylna dokłada z Atr'a

Zastanawiam się czy jak będzie malowana to czy progi i tylną dokładkę też machnąć w kolorz czy po prostu odnowić te plastiki co by ładnie wyglądały

Tyle jeśli chodzi o budę ... teraz koła. Czy znawcy tematu mogą mi pomóc w ustaleniu producenta/nazwy tych felg:

Obrazek

Widziałbym takie właśnie 16'tki w kolorze grafitowym lub białym.

Inne upiększenia które czekają na swoją kolej:
Wymiana zegarów na Digitale
Wymiana lub renowacja starych kontrolek wewnątrz auta. Niestety tektóre fabrycznie zrobili bardzo mocno nie domagają i trzeba kombinować.
Zlikwidowanie wszystkich "nieszczelności" i "szumów" w środku samochodu. Mam nadzieję, że wystarczy wymienić wszystkie możliwe zaczepy i będzie grało. Jak nie tu dokładne uszczelnianie wnętrza :(
Zrezygnowałem na chwilę obecną z pakietu Mugena ... dostępność tych gadżetów jest mega chujowa :(

To są plany na ten rok ... na przyszły rok zabiorę się za mechanikę i mam nadzieję, że za nowe serducho o podstawie 2,3 :) cel 230-250 bez dmuchania .. wiem że jest to możliwe ale bez worka $$ lepiej nie podchodzić :)

Wiem też, że nie wszystkim na naszym forum pasuje odnawianie "starych" autek ... .nic na to nie poradzę ale mam pierdolca na punkcie tego modelu i koniec :mrgreen:
Długi
Super user

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta