Kombinacji zapłonowo - paliwowych czas nastał. Wystroiłem sobie docelowo bardzo dokładnie podciśnienie. Jest teraz idealnie z tabelą moich target'ów. Efektem powinno być zmniejszenie zużycia paliwa przy cruisingu bez obciążenia. Niestety, nie chcąc bawić się w ujemny lag dolnych wtryskiwaczy, nie jestem w stanie podnieść AFR'u wolnych obrotów powyżej wartości 11,5 - 12,0. Chciałbym tutaj mieć minimum 13,0 - 13,5... Szkoda, jednak wtryski to 850-tki, coś za coś (...) Doładowanie od 0,75 bar do 1,45 stroiłem spokojnie, nie szczędząc przejazdów, co 0,1 bara. Przy 1,45 AFR zgodny z założeniem, 10,4-10,5. Przy takim doładowaniu wydajność wtryskiwaczy to 96% przy seryjnym ciśnieniu paliwa (2,7 bar przy ciśnieniu atmosferycznym). Takich wartości jednak używał raczej nie będę (jak pisałem, planuję tylko bezpiecznie 500 KM) , ale i tak przy najbliższej okazji chyba nie obędzie się bez podkręcenia ciśnienia paliwa, aby osiągać mniejsze maksymalne wartości wydajności. Powoli zbliżamy się z RX'em do etapu, kiedy nie ma obaw przed naciśnięciem pedału gazu... A turbina nadal żyje!

(...) Jestem pod wrażeniem dwóch spraw - jak cudownie wtrysk wody leczy stuki (redukcja z wartości 66 do 20) oraz przyczepności Federal'i. Martwi mnie, że nie potrafię jeszcze startować tym autem. Poniżej dwie fotki i przejazd na doładowaniu 1,15 - 1,20 wg wskazań zegarka...
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=tLiSYQoU ... r_embedded