[91' Fiesta MK3] Swap z Mondeo TD

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez weede » środa, 30 kwietnia 2008, 20:11

ciesze sie, ze ruszyl temat. coraz lepiej to wyglada
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez FordOn » czwartek, 1 maja 2008, 09:59

Troche powalczylem z ustawieniami przy silniku ale czy cos zmienilo sie w przebiegu momentu i mocy to moze pokazac tylko hamownia. Co do koloru to juz sam nie wiem, pojade taka laciata na tor poznani z kartka sprzedam lub zamienie na 1.6 16V lub 1.8 16V :) jesli nie sprzedam lub nie zamienie to auto maluje w czarny mat i bedzie nie wyrozniajace sie z tlumu... :)
FordOn
Forum Killer

Postprzez Pit » czwartek, 1 maja 2008, 11:00

FordOn napisał(a):...auto maluje w czarny mat...

Uważaj z tym matem Konrad. Raz, że czarny na starej, szpachlowanej budzie wyciągnie na światło dzienne wszelkie nierówności, dwa, cholernie ciężko utrzymać w należytym porządku matowy lakier. Miałem pomysła, aby FD psiknąć pomarańczowym matem, ale po przestudiowaniu opinii o matowych powłokach na kilku forach, odpuściłem.
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez FordOn » czwartek, 1 maja 2008, 16:23

Spokojnie, kumpel ma na Fordzie z 81r czarny mat i wyglada to auto super po mimo tego ze jezdzi na co dzien... no ale kwestia godna przemyslenia ;)
jako ze guma sie starzeje a elementy zawiasu ktore glugo nie pracowaly zostaly sklasyfikowane przezemnie do wywalenia zostana zastapione (Febi Bilstein, DELPHI,MOOG i LLC )
Obrazek
No wiec, walczylem z zawiasem tzn tulejki, koncowki wahaczy i krzyzak ukladu kierowniczego (sa nowe) i mam swiety spokoj z tym, do tego jeszcze dzis buda byla pusta a na teraz wyglada to tak.
ObrazekObrazek
Obrazek
FordOn
Forum Killer

Postprzez Arkadius » piątek, 2 maja 2008, 19:54

Recaro :mrgreen: Pasy też fajne :)
AM Performance - tel.691 401 590

RX-8
Vel Satis 2.0T
Arkadius
Forum Clubber

Auto: Vel Satis

Postprzez Kamil Wolski » sobota, 17 maja 2008, 11:41

Widziałem wczoraj, miałem okazję jechać na fotelu pasażera. Powiem tak - projekt ciekawy, ale dziwny :P. Klekocze jak Transit a parska jak rasowa sportówka. Ale muszę przyznać, że wyjątkowo ciekawa sprawa, no i respekt za włożoną, własnoręczną pracę w niego.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » niedziela, 18 maja 2008, 18:39

No to pierwszy oficjalny 1000km w tej budzie mam juz za soba, jak wiadomo auto bylo na torze Poznan, do tego lata na co dzien a przy okazji zaliczylo czytanie Harego Potera :D czyli wieczorne spotkanie :-P
Obrazek
Zoharek pozdrawiam :) bardzo milo mi sie jechalo z Toba na cwiatke :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No i moja ulubiona honda
Problemy i usterki przez pierwszy 1000km to problem z odpalaniem na cieplo, styki zasniedzialy (naprawiono)
pobor oleju na 1000km to 150ml i jak znam zycie to gdybym dal OIL Kecz tanker napewno nie przekroczylo by 100ml, bo wszystko z odmy idzie na lopatki turbiny i wdmuchuje wszystko w uklad, do tego spalanie w miescie na 100 km pali od 6,5 do 8 litrow,od PSJ po dosc dynamiczna jazde, na trasie od 5 do 7 litrow predkosci do 140km/h
Wiecej usterek i problemow nie odnotowano :)
FordOn
Forum Killer

Postprzez Kamil Wolski » wtorek, 27 maja 2008, 20:37

Wrażenia na miejscu pasażera to jedno, a na miejscu kierowcy to drugie... Ale zmienianie biegów praktycznie co 20km/h, plus bardzo precyzyjna skrzynia biegów rodem z Transita zabija ;)

Taki mały czołg, ale i tak najprzyjemniejsze jest wciśniecie pedału gazu, chwila lag, wkręca się troszeczkę na obroty, i nagle dużo większe wskazania licznika ;)
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » wtorek, 3 czerwca 2008, 21:53

No i stało się. Fiesta zmieniła właściciela. Od tej chwili jest już w moich rękach. Auto ma za zadanie wozić tyłek na zdjęcia i powodować uśmiech na twarzy - a do tego nadaje się bardzo dobrze ;)

Temat myślę można zamknąć ;)
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Cassel » środa, 4 czerwca 2008, 18:46

Fordon juz nie ma fiesty ? ajj lipa...

To teraz zeby sie scignac z fiesta trzeba gadac z Kamilem tak? :)
Cassel

Postprzez weede » środa, 4 czerwca 2008, 18:52

tak, zamykam :)
weede
Administrator

Postprzez weede » niedziela, 5 października 2008, 10:59

czekamy na updaty
weede
Administrator

Postprzez Kamil Wolski » niedziela, 5 października 2008, 11:39

Więc tak.

Od momentu zakupu, auto funkcjonuje jako codzienny środek transportu. Nic złego się z nim nie dzieje, nic się nie psuje (nie licząc tego co sam zepsuje - np wybierak skrzyni biegów ;) oczywiście na szrocie za 50zł pół skrzyni można dostać), pali 7-8l na setkę nie oszczędzając jej w mieście.

Po chyba dwóch tygodniach już zacząłem mówić 'mało' i powoli zaczęło się coś tam robić.

Na początek poszła wymiana membranek boostera dzięki czemu autko przestało od czasu do czasu szaleć, przelewać się. Podciągnęliśmy WG, poregulowaliśmy MBC, udało się osiągnąć poziom 1.5 bara na setupie dziennym (wcześniej było 1.2), przy czym zblokowanie BOV-a nie wprowadzało żadnych zmian.

Po kilku dniach zaczęły pojawiać się dziwne objawy. Okazało się że WG miał problemy z domknięciem się. Zaczęliśmy smarować, kombinować, przy okazji udało się go dosyć znacznie podciągnąć. Poza tym przeczyściliśmy część odpowiadającą za dawki paliwa, gdyż górny zakres obrotów praktycznie go nie dostawał.

Auto zaczęło ponownie jeździć bez marudzenia i to całkiem fajnie. Do czasu aż znów nie powiedziałem "mało". Krótkie konsultacje z Properem, wniosek: sprężynka w MBC może okazać się troszeczkę za słaba (wkręcony już był do oporu) ;). Wymieniliśmy na dużo twardszą, rozkręciliśmy dawki paliwa na boosterze na maksa (w ogóle wyciągając śrubę regulacyjną), pompa wg nas też jest rozkręcona na maksa, bo przy próbie otwarcia jej mocniej niszczymy tylko kolejne klucze (koniec gwintu? :roll: :lol: ). Oczywiście MBC został również wkręcony mocniej... o jakieś 5 obrotów o 360 stopni (na tej twardszej sprężynie którą w palcach ciężko zgnieść).

Efekt jest taki że w setupie dziennym, otwarty BOV, auto od praktycznie 2.5tys obrotów uzyskuje 1.5 bara od drugiego biegu i utrzymuje tą wartość do samego końca zakresu obrotowego. Ze względu na to, że BOV już nie wytrzymuje, i przepuszcza, na wyścigi należy go odłączyć, wtedy udaje się osiągnąć 1.6-1.7 bara również bardzo szybko.

W ramach podsumowania, pokażę wykres z sobotniego 'dynoday'. Osobiście jestem bardzo zadowolony, nie tyle co z przekroczenia bariery 100KM czy osiągnięcia takiej ilości Momentu, co z chyba dosyć płaskiego wykresu.

Obrazek
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez FordOn » niedziela, 5 października 2008, 12:29

Dla porownania 3 wykresy tego silnika od poczatku jak go kupilem:
Dyno Run 1: seryjny boost 0,8 bara i wydech fabryczny z 1.8D 2", na 2 tlumikach.
Obrazek

Dyno Run 2: boost na poziomie 1.3 bara i seryjny wydech 1.8D 2" na 2 tlumikach.
Obrazek

Dyno Run 3: boost 1.6-1.65 bara i wydech (rura) z 1.8D 2" bez tlumikow.
Obrazek

Wg. mnie dosc miarodajne przedstawienie tego co zmozna sie spodziewac po tym silniku, jedyne rzeczy ktore da rade tu poprawic to: kpl wydech 2,5" i zmienic uszczelke pod glowica na chudsza zeby jeszcze skubanca doprezyc, dalej pozostaje tylko zmiana turbiny na T25 i ewentualny rozwiert na 2.0 i oto jest kres mozliwosc tego silnika.
Chcialem przypomniec tylko ze to auto lata juz od ponad 1,5 roku dostajac dzien w dzien po dupie :D

Pozdro
FordOn
Forum Killer

Postprzez szatek92 » niedziela, 5 października 2008, 17:33

gratulacje wyniku,

z tego co czytam to sposób podniesienia mocy chyba niezbyt kosztowny, a 25% mocy piechotą nie chodzi.

Mam tylko jedno pytanie, jak to przekłada się na osiągi w takiej fiescie??
szatek92
Super user

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta