Więc tak.
Od momentu zakupu, auto funkcjonuje jako codzienny środek transportu. Nic złego się z nim nie dzieje, nic się nie psuje (nie licząc tego co sam zepsuje - np wybierak skrzyni biegów

oczywiście na szrocie za 50zł pół skrzyni można dostać), pali 7-8l na setkę nie oszczędzając jej w mieście.
Po chyba dwóch tygodniach już zacząłem mówić 'mało' i powoli zaczęło się coś tam robić.
Na początek poszła wymiana membranek boostera dzięki czemu autko przestało od czasu do czasu szaleć, przelewać się. Podciągnęliśmy WG, poregulowaliśmy MBC, udało się osiągnąć poziom 1.5 bara na setupie dziennym (wcześniej było 1.2), przy czym zblokowanie BOV-a nie wprowadzało żadnych zmian.
Po kilku dniach zaczęły pojawiać się dziwne objawy. Okazało się że WG miał problemy z domknięciem się. Zaczęliśmy smarować, kombinować, przy okazji udało się go dosyć znacznie podciągnąć. Poza tym przeczyściliśmy część odpowiadającą za dawki paliwa, gdyż górny zakres obrotów praktycznie go nie dostawał.
Auto zaczęło ponownie jeździć bez marudzenia i to całkiem fajnie. Do czasu aż znów nie powiedziałem "mało". Krótkie konsultacje z Properem, wniosek: sprężynka w MBC może okazać się troszeczkę za słaba (wkręcony już był do oporu)

. Wymieniliśmy na dużo twardszą, rozkręciliśmy dawki paliwa na boosterze na maksa (w ogóle wyciągając śrubę regulacyjną), pompa wg nas też jest rozkręcona na maksa, bo przy próbie otwarcia jej mocniej niszczymy tylko kolejne klucze (koniec gwintu?

). Oczywiście MBC został również wkręcony mocniej... o jakieś 5 obrotów o 360 stopni (na tej twardszej sprężynie którą w palcach ciężko zgnieść).
Efekt jest taki że w setupie dziennym, otwarty BOV, auto od praktycznie 2.5tys obrotów uzyskuje 1.5 bara od drugiego biegu i utrzymuje tą wartość do samego końca zakresu obrotowego. Ze względu na to, że BOV już nie wytrzymuje, i przepuszcza, na wyścigi należy go odłączyć, wtedy udaje się osiągnąć 1.6-1.7 bara również bardzo szybko.
W ramach podsumowania, pokażę wykres z sobotniego 'dynoday'. Osobiście jestem bardzo zadowolony, nie tyle co z przekroczenia bariery 100KM czy osiągnięcia takiej ilości Momentu, co z chyba dosyć płaskiego wykresu.