[03 Mini Cooper S R53]

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 15:02

andy napisał(a):1.6NA a na tym sie mozna ladnei naciac :)

w przedliftowym mini r53 mamy kompresor... intercooler leży bezpośrednio na silniku i wlot powietrza to nie atrapa, tylko faktycznie puszcza na niego powietrze (taka ciekawostka)...

w poliftowym r56 jest już turbo... wlot to już atrapa...
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez andy » czwartek, 20 listopada 2008, 15:06

sorry moze zadam glupie pytania ale sie nie orentuje po co zmienaic kolka kompresora na mniejsze?? rozumiem ze lzejsze i szybciej sie wkreci ale cos prucz tego ??

swoja droga jak bys stanal na siwatlach obok to ja sam bym sie tez nacial az do teraz :P
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 15:15

andy napisał(a):po co zmienaic kolka kompresora na mniejsze?? rozumiem ze lzejsze i szybciej sie wkreci ale cos prucz tego ??

im mniejsza średnica kółka kompresora (które go właśnie napędza, bezpośrednio od silnika) tym kompresor szybciej się kręci => tłoczy powietrze

im mniejsza średnica kółka, tym "mocniejszy" dół
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez andy » czwartek, 20 listopada 2008, 15:17

o tym myslalem ale wolalem byc pewien :mrgreen: pozdro
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 15:33

dorzuciłem foty wnętrza, silnika i wykres (stary)
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » czwartek, 20 listopada 2008, 15:48

a propos wagi auta - podobno te mini były specjalnie dociążane...??
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 15:49

FELIPE napisał(a):a propos wagi auta - podobno te mini były specjalnie dociążane...??

zaskoczyło mnie Twoje pytanie, bo w sumie nie słyszałem o tym... a Tobie obiło się coś o uszy ?
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez FELIPE » czwartek, 20 listopada 2008, 15:55

pamiętam i jestem w 100% pewny -> czytałem kiedyś artsa, że mini waży tyle co Passat i jest to celowy zabieg mający na celu zachować właściwości jezdne auta w związku z tym, że buda mała a silniki mocne :)

niestety nie znam żadnych szczegółów gdzie to dociążenie się znajduje... na forum mini zapytaj :)
www.felgi.pl PRZYMIERZ DOWOLNE FELGI NA SWOIM AUCIE
www.oponeo.pl OPONY W NAJLEPSZEJ CENIE
FELIPE
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 15:56

na forum doczytałem, że same kable w mini ważą 300 kilo
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez Brychu » czwartek, 20 listopada 2008, 15:57

A jeździsz tak jak w Italian Job ? ;)
Całe życie piachem w ryj.
Brychu
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 16:01

Brychu napisał(a):A jeździsz tak jak w Italian Job ? ;)

:mrgreen: akurat przed zakupem puszczali film w TV :P

a tak serio to zapytam o to dociażenie
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez tomi » czwartek, 20 listopada 2008, 19:28

przyciąga uwagę, bardzo ładny stylistycznie, jedzie jak trzeba, czego więcej chcieć ;)
tomi
Forum Killer

Postprzez Fiveopac » czwartek, 20 listopada 2008, 20:30

Jest na forum kilku fotografow, wiec chyab czas w koncu na jakies ladne zdjecia z modelką w tle a nie z otomoto :P
Nadal jestem diabelnie ciekawy jak to jedzie :)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez ravestation » czwartek, 20 listopada 2008, 20:34

Fiveopac napisał(a):Jest na forum kilku fotografow, wiec chyab czas w koncu na jakies ladne zdjecia z modelką w tle a nie z otomoto :P

tak jak napisałem nie miałem kiedy zrobić fot, a teraz nie będę mył auta jak pada na maxa... no ale foty będą... cierpliwości.. i tak w końcu się zebrałem żeby coś napisać
ravestation
thebestest of SRTB

Postprzez KOZI » czwartek, 20 listopada 2008, 23:12

Szczerze mówiąc te mini coopery zawsze kojarzyły mi się z gejowsko-damskimi autami:) Ale piszę tak tylko bo troche zmieniłem zdanie - tak jak teraz poogladalem zdjecia Twojego i zobaczylem jaka ma moc to naprawde fajne autko i podejrzewam, ze na doneym zawieszeniu i rozporkach tak jak masz faktycznie moze sie fajnie jak gokart prowadzi ci ladnie zapierdalac, tymbardziej jak mowisz ze sa gotowe sprawdzone kity na ok 250 km to nic tylko zbierac kase... niektorzy to kupuja pewnie tylko dla szpanujakies plejasy a ty fajnie, ze zos dlubiesz, chociaz pewnie juz kupile stakiego gotowego nie? wsumie przynajmniej sam nie inwestowales a jest gotowy w pewnym stopniu... Fajne wsółgra lakier z felgami, deska jak wszyscy pisza wypasik, ciekawe naprawde auto i przynajmniekj świerze a nie jakiś stary pet jak crx:)
KOZI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta