No i zabrali dowod rejestracyjny za uciazliwosc dla srodowis

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

No i zabrali dowod rejestracyjny za uciazliwosc dla srodowis

Postprzez dirkdiggler » niedziela, 12 kwietnia 2015, 18:02

Kurwencja
Stracilem dowod rejestracyjny. Ale od poczatku.

Od kilku miesiecy grzebalem przy aucie. Padalo, nie wyjezdzalem. Mokro, nie wyjezdzalem, czyscilem, wymienialem, calowalem.
Dzis wielki dzien. Planowany od tygodni. Pogoda piekna. Przedpoludnie dla rodziny, montaz trampoliny dla dzieciakow, obiadek sobotni. Popoludnie dla mnie.
Wsiadam do Subaryny, odpalam i lece na przejazdzke. Tak dlugo czekalem. Wlatuje do Bydgoszczy dwupasmowka z ograniczeniem 60. Stosuje sie. Jestem jednym z kilku aut na pasie. Zadnej spinki przepisowo z opuszczona szyba wesolo bulgocze na 5ce. Wspanialy dzien, w dodatku imieniny.
W przeciwnym kierunku na drugim pasie leci ducato policyjne na sygnale. Obrazek, nic wiecej.

Jade dalej, swiatla zatrzymuje sie i ruszam. Znow przepisowo, nie jestem sam i sie nie spinam. Jest fajnie.
Dojezdzam do nastepnych swiatel a tu z boku ducato do mnie macha i kaze zjezdzac na bok. Mysle sobie co ja zrobilem i zjezdzam.
Wysiada jakis policjant. Tradycyjnie pytam Czy cos sie stalo ze mnie zatrzymuja? A on kontrola glosnosci. Ja pytam po co? I sie zaczelo.

Jechalem przepisowo, cicho, na wysokich biegach a tu pach.

Zmierzyli 102db przy 5200obr. Oczywiscie poza norma. 200 i zabrany dowod rejestracyjny i zakaz kontynuacji jazdy.

Mowie Panowie, auto jest glosniejsze w znormalizowanych warunkach niz wiekszosc aut ale to wynika ze specyfikacji wydechu i cech pojazdu. Uciazliwosc dla otoczenia jest natomiast zalezna tylko i wylacznie od kierowcy a ze nie jestem gowniarzem szanuje innych i korzystam z obrotow tak by nie naprzykszac sie innym kiedy tego sobie nie zycza wszak skala obr pozwala na jazde bezinwazyjna rowniez przy odrobinie dobrej woli.
Tlumaczenie oczywiscie nic nie zmienilo i tak mnie udupili za uciazliwosc dla otoczenia.

Co weselsze, to byli ci sami goscie ktorych mijalem kilka minut wstecz. Scigali moto ale jak powiedzieli odszedl im i nie byli w stanie go zlapac, ale zauwazyli subaryne i juz wiedzieli ze to bedzie strzal w dziesiatke wiec nawrocili i puscili sie za mna. Puscili za mna, kurwa za subaryna jadaca 60km/h.
Takie polowanie, jego mac.
Oni specjalizuja sie w pomiarach glosnosci. Jedno ducato na cale kuj-pom.

Ech.

Bylem zly, ale zenit osiagnelem jak przestudiowalem normy glosnosci. Okazuje sie ze dla pojazdow z silnikiem wysokopreznym do 3,5t nie bedacym samochodem osobowym czyli np. dla Ducato norma wynosi 102dB czyli tyle ile ja osiagnelem. Dla pojazdow innych z silnikiem diesla to 108dB.

Jak to kurwa mozliwe ze ze pojazdy osiagajace 102 i wiecej decybeli sa akceptowalne i nie szkodza otoczeniu a inne emitujace ten sam halas juz nie. Jak?
dirkdiggler
Super user

Re: No i zabrali dowod rejestracyjny za uciazliwosc dla srod

Postprzez Proper » niedziela, 12 kwietnia 2015, 19:11

ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez --orzech-- » niedziela, 12 kwietnia 2015, 19:27

No i to jest pojebane ... a jakoś gratów bez hamulców i sypiących rdzą na lewo i prawo no nawet nie łaska zatrzymać
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez dirkdiggler » niedziela, 12 kwietnia 2015, 19:55

Byli wkuci bo im moto zagralo na nosie, pewnie nie pierwszy raz tego dnia, normy nie wyrobili i znalezli sobie pocieszenie.
Żenujacy desperaci.

Jakbym ich wczesniej obczail ze nawracaja na orlenie kolo makro to bym odbil na pierwszych swiatlach i bym sie rozplynal ale zachcialo sie przepisowo jechac...
Nie wpadlem poza tym ze moga sobie ot tak zatrzymac auto bez powodu.
dirkdiggler
Super user

Postprzez dave » niedziela, 12 kwietnia 2015, 20:57

Powód byl.. Subaru a to zazwyczaj glosne;)
Btw a co do samego pomiaru wątpliwości nie bylo? Tam kiedys bylo ze chyba sonometr musial byc ustawiony metr od wydechu.. Tez kiedys trzeba bylo uważać ;)
13,93 et 8)

-- E30 M3 KILER-- :P
dave
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:34

I ja dostałem dzisiaj sucharka w postaci mandatu na kwotę 100 zł i dodatkowo żeby nie było już tak fajnie to 5 punktów karnych. A za co?? Rzekomo za zignorowanie znaku "zakaz zawracania" na ulicy Fordońskiej na wysokości Lotosa/Bałtyckiej. Tłumaczyłem, że żadnego zakazu nie zignorowałem gdyż wjechałem na myjnie jeszcze sporo przed zakazem i po prostu mogłem tego znaku nie widzieć. Wyjechałem przez stację Lotos już za znakiem i jak Boga kocham ( no dobra nie kocham :x ) nie widziałem tego znaku. Jeszcze się specjalnie wróciliśmy na myjnie aby zobaczyć gdzie ten znak stoi i faktycznie stoi ale jest to dość spory odcinek za skrętem na myjnie. Prócz tego jest tam jeszcze strzałka kierunkowa a ja faktycznie tej strzałki nie zauważyłem. Gdybym ją zauważył to nie łamałbym przepisów na oczach Policji (stali sobie na Hot - Dogach na stacji). Poszli za mną na sygnale i naliczyli 1000 zł i 11 pkt. ale wobec jak to się policjant wyraził "wszystkich okoliczności łagodzących" wymierza mi karę w wysokości 100zł i 5 punktów. A że nie mam się w zwyczaju targować z policją mandat przyjąłem i zapłacę. Wkurza mnie tylko coś innego: faktycznie zawróciłem na zakazie ale zrobiłem to nieświadomie. Piękny dzień, trochę wolnego i pierwsze pucowanko na myjni a na poprawę humoru stówka do zapłaty. Tłumaczę, że nie zrobiłem tego z premedytacją na co Pan policjant z rozbrajającą szczerością, że jestem z Bydgoszczy i powinienem znać te rejony. Jak dla mnie to jest polowanie na czarownice. Środek dnia, prawie zero ruchu, żadnego auta w promieniu 400 metrów itd. Jadąc na tą pieprzoną myjnię naliczyłem co najmniej kilka samochodów, które już na pierwszy rzut oka nie spełniają wymogów technicznych. Mam tu na myśli braki w oświetleniu, chińskie xenony, zadymienie, analizę spalin, którą "czuć" nawet bez analizatora itp historie.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez dirkdiggler » niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:55

dave napisał(a):Powód byl.. Subaru a to zazwyczaj glosne;)
Btw a co do samego pomiaru wątpliwości nie bylo? Tam kiedys bylo ze chyba sonometr musial byc ustawiony metr od wydechu.. Tez kiedys trzeba bylo uważać ;)

Gosc latal z miarka dokumentujac poprawnosc pomiaru. Wiem ze auto moze byc glosne jak sie chce.
Ja nie ma problemu z tym ze moje auto nie spelnia normy glosnosci, spaliny tez by byly problemem, choc do tego sie nie dopiepszyli. Jednak po ludzku mam niesmak ze upierdolili mnie bo zobaczyli fajne prawie 18 letnie auto ze spojlerem, procz tego z hamulcami sciagajacymi majtki, nowym zawiasem i wszystkimi elementami wplywajacymi na bezpieczenstwo w 150% a polecieli na glosnosc ktora tak zalezy od prawej stopy. Literalnie temat przegrany, choc uznaniowo mogli podejsc do tematu bardziej łaskawie.
dirkdiggler
Super user

Postprzez Arczi » niedziela, 12 kwietnia 2015, 22:56

Stety/niestety takie sa przepisy czy to sie komus podoba czy nie a dlaczego jedno auto ma 93db a inne 103db to... nadal takie przepisy.
Trzeba dostosowac wydech do przepisow i po problemie. Tlumaczenie ze specyfikacja wydechu itp to nic nie da iniema sensu.
Tlumiki moga miec homologacje itp ale to niema znaczenia : jest max db i tyle.

Jest tam jakis niuans w przepisie co do badania ale jak ogarniaja temat to wiedza co i jak i nie dadza sie podejsc.

Trzeba zrobic wydech zeby sie miescil w normie i tyle.
Moj na ten przyklad miesci sie spokojnie przy przepisowych obrotach ale przy ospdcince lapie okolice 110db ale to mnie wali bo przepisy okreslaja zasady pomiatu :lol:
Arczi
User

Auto: czarne i nieladne

Postprzez ravestation » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 08:05

trzaba po prostu po mieście latać z silencerem, niestety...

Arczi napisał(a):Trzeba zrobic wydech zeby sie miescil w normie i tyle.
Moj na ten przyklad miesci sie spokojnie przy przepisowych obrotach ale przy ospdcince lapie okolice 110db ale to mnie wali bo przepisy okreslaja zasady pomiatu :lol:

jak robisz wydech od podstaw, to jasne... jak kupujesz jakieś markowe graty za 4k, 6k lub 10k zł od HKS'a, Greddy, czy innych znanych producentów , to w zasadzie ufasz tylko metryczce w tabelce, która określa poziom głośności

lekko bym się poirytował kupując markowy wydech za 10 kloców, gdzie producent deklaruje określony (godny z przepisami) poziom hałasu, a jakiś przemądrzały farfocel zwany dalej policjantem twierdzi, że jest tak jak on mówi i każe płacić...
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez gucior55 » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 11:42

z debilami nie wygrasz po prostu miales pecha i tyle motocykl im spierdolil to pocisneli twoje auto :!:
nastepnym razem gaz do dechy ;)
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez --orzech-- » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 11:43

Mnie kiedyś na motocyklu zatrzymali bo niby za głośno a gdy spytałem się na jakiej podstawie to mi powiedział ze na ucho. Straszył mnie zd zaraz wóz techniczny przyjedzie i będę miał pomiar przy jakiejś tam prędkości obrotowej na co mu powiedziałem ze to bardzo ciekawe bo nie mam obrotomierza :) po czym się pożegnaliśmy bez machania na dowiedzenia ;)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez gucior55 » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 11:47

to sa totalne zjeby ponoc ten mlody pies rzadnemu autu po tuningu nie przepusci :!:
pewnie ma seja w gazie :mrgreen:
nie ma cudownych aut, cudowna to jest woda z Lichenia!!!!

370KM 490Nm (1,7 bar) Masters Tuning Piaseczno
gucior55
thebestest of SRTB

Auto: zielono-czarny

Postprzez dirkdiggler » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 12:55

Najlepsze jest to ze oni wcale nie musza mierzyc. Wystarczy podejrzenie i domniemanie ze jest za glosno i to wystarczy do zatrzymania dowodui wyslania na stacje diagnostyczna. Jesli nie mieli racji mozesz sie odwolac i odzyskasz papier ale i tak tydzien bez dowodu bedziesz.
dirkdiggler
Super user

Postprzez Arczi » wtorek, 14 kwietnia 2015, 00:30

ravestation napisał(a):jak robisz wydech od podstaw, to jasne...
Tyle ze ja mam wydech za ~500zl :mrgreen: bo nie mam cisnienia sie lansowac kwasem itp.
Fakt faktem ze przerobilem kilka puszek no i mam ta wygode ze mam dosteo do pomiaru glosnosci na stacji diagnostycznej za free wiec glupota bylo nie korzystac 8)

BTW to co pisze producent na swojej deklaracji to mozna zawiesic w kiblu zamiast srajtasmy :lol:
Wydech moze byc i za 10k euro ale jesli czyjes auto z tym wydechem nie bedzie sie miescic w max db to problem ma wlasciciel auta i tyle a tlumaczenie sie ze producent wydechu cis tam napisal jest zalosne.
Dla przepisow i Policmajstra niema znaczenia czy masz 1, 2, 3 czy 5 tlumikow czy tez niemasz wcale. Ma byc max 93db i tyle.
Moze pora zrozumiec ze to tylko ich praca i niema sensu opbrac tego personalnie ze sie na kogos uwzieli itp.

Moim zdaniem pretensje trzeba miec tylko do samego siebie ze sie czegos dobrze nie zrobilo i tyle :mrgreen:
Arczi
User

Auto: czarne i nieladne

Postprzez Gorliś » wtorek, 14 kwietnia 2015, 07:55

To zrob dobrze przelot 2,5'', ktory bedzie cichy przy 6500tys obrotow :roll:

Jasne to jest ich praca, tylko kwestia tego jak ja wykonuja.
A wszyscy chyba nie raz mielismy stycznosc z policja i wiemy, ze bywaja normalni a bywaja buraki zmeczone zyciem i praca. I tak bylo w tym przypadku.
Gorliś
thebestest of SRTB

Następna strona

Powrót do Ogólne