Warunki zwrotu niewykorzystanej składki OC .... w PZU ???

Forum głowne SRTB

Moderatorzy: Brychu, Fiveopac

Warunki zwrotu niewykorzystanej składki OC .... w PZU ???

Postprzez ruciol » piątek, 30 maja 2008, 13:31

pytanie odnośnie warunków zwrotu niewykorzystanej składki OC .... w PZU ???

a sprawa ma sie następując: znajomy sprzedał ostatnio motorower pamietnej marki OGAR 205 (bo w sumie to sobie ostatnio wiecej robił za eksponat do zbierania kurzu w garażu), w pełni sprawny jeżdzący z kompletem papierów. Sprzedaż miała miejsce 25-04-2008 r.
Jak wiec wygląda sprawa zwrotu OC w PZU SA - rok polisy wygasał z tego co mi mówił ok 7-17.07.2008 r. W związku z tym, że przez 30 dni od sprzedaży obowiązuje polisa (co by zdążył sobie następny właściciel przerejestrować i ubezpieczyć) ... tak wiec zostawałoby ok 2 m-cy niewykorzystanej składki. Czy za ten okres należy sie zwrot (dodam że to grosze były bo chyba samo OC 20-kilka i NW 30-kilka PLN- razem coś ponad 50 PLN) kasy czy nie??? czy trzeba składać jakiś wniosek do Inspektoratu/Agenta PZU osobiście na piśmie o zwrot tych pieniędzy? czy może PZU ma jakieś swoje wymogi, że np.tak drobnych kwot (2/12 z 50 PLN) nie zwraca .... bo jakoś nie mogę sie doczytać w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Jakby ktoś był w temacie to wielkie dzięki za podpowiedż. ;)

a i jeszcze jedno z tego co mi mówił to kupujący też jest z tego samego powiatu i w związku z tym będzie przerejestrowywał na siebie w tym samym starostwie (z jeszcze "zielonej małej tabliczki" bo taką posiadał na obecne) .... czy sprzedający też będzie musiał ksero umowy zostawić w Starostwie (bo przecież dostaną umowę jak kupujący będzie przerejestrowywał), tak żeby "papierologii administracyjnej" stało sie zadość?? :?: ;)
ruciol
Super user

Postprzez STELMI » piątek, 30 maja 2008, 13:47

1. zwrot OC (z tego co mi się wydaje) następuje, jak przez te 30 dni kupujący zrezygnuje z polisy OC. Jak ją przedłużył to nie ma zwrotu.
2. Z umową jest taka sama procedura jak przy kupnie auta spoza miejsca zamieszkania. Żadnych kser sprzedający nie musi zostawiać, jedynie zgłosić tam sprzedaż.
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez ruciol » piątek, 30 maja 2008, 16:09

STELMI napisał(a):1. zwrot OC (z tego co mi się wydaje) następuje, jak przez te 30 dni kupujący zrezygnuje z polisy OC. Jak ją przedłużył to nie ma zwrotu.

z tego co mi tam znajomy przekazał, to kupujący mówił, że będzie zawierał nową umowę ubezpieczenia OC u chyba też innego ubezpieczyciela. A wiec chyba należy traktować to zupełnie od nowa jako nowy okres ubezpieczenia od momentu zawarcia polisy przez kupującego. Zatem jeśli tak jest to w tym przypadku składka zapłacona do PZU niezostala de facto wykorzystana przez jakieś +/- 2 m-ce (data sprzedaży 28-04-2008 r. + 30 dni od daty sprzedaży (okres odpowiedzialności PZU), koniec okresu ubezpieczenia (polisy sprzedającego) w PZU do ok 7-17.07.2008 r. >>> daje to wiec ok 1,5 - 2 m-ca niewykorzystanej składki ... tak na moje info które posiadam od znajomego

wydaje sie wiec, że za ten okres powinien być zwrot.. wiadomo, że bedą to grosze bo suma ubezpiecznia była coś ok 50 PLN>>> wiec 1,5-2/12 * 50 PLN = ok 6-8 PLN ;)

tylko może być jakieś uwarunkowanie, że np. poniżej jakiś kwot nie wypłacają :?:
i suma sumarum trzeba do PZU z wnioskiem na piśmie wystąpić :?:
ruciol
Super user

Postprzez STELMI » piątek, 30 maja 2008, 16:19

nie licz 50 zł, tylko 20zł, bo zwrotowi podlega OC, a nie NW (chyba). Nie licz też połówkowo miesięcy, bo oni zaokrąglają do pełnego. Zresztą macie też problemy. Idźcie do zakładu ubezpieczeń się kłócić o 2zł ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez ArekBinek » piątek, 30 maja 2008, 19:57

ja pamiętam ze ładne kilka lat temu jak miałem motorower i jak go sprzedałem to po jakiś 2 miesiącach niespodziewanie PZU zwróciło mi za 6 miesięcy OC były to grosze co prawda ale zwrócili i nie musiałem sie o nic upominać :lol:
ArekBinek

Powrót do Ogólne